Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων
6ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης

ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


5η Ομιλία - Κύκλος Διαλέξεων 2014 - 2015


Το 6ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης και ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων (Οκτώβριος 2014 - Μάιος 2015) που διοργανώνουν με θέμα "Υγεία για όλη την οικογένεια" σας προσκαλούν στη 5η ανοιχτή ομιλία - συζήτηση με θέμα:


"Σχέσεις: γονέων - παιδιών, σχολείου - οικογένειας"

Στο πλαίσιο της 5ης ομιλίας του κύκλου διαλέξεων 2014-15, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου, θα έχουμε τη χαρά και την τιμή να ακούσουμε τον διακεκριμένο ψυχίατρο κ. Γιάννη Κούρο*, να μας μιλάει για τα ανεξάντλητα θέματα των σχέσεων μεταξύ γονέων - παιδιών και σχολείου - οικογένειας.

Ο κ. Κούρος θα προσπαθήσει με απλουστευμένο λόγο να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που θα του τεθούν σε μια συζήτηση χωρίς χρονικά όρια και θεματικούς περιορισμούς.

Η ομιλία οργανώθηκε για να καλύψει μία σειρά θεμάτων που πρότειναν αρκετοί γονείς και εκπαιδευτικοί του σχολείου μας τον περασμένο Ιούνιο στην πρόσκληση που απηύθυνε σε όλους μας ο διευθυντής του σχολείου για να δηλώσουμε τα θέματα του κύκλου διαλέξεων της σχολικής χρονιάς 2014-15.

Συνεπώς, ο κ. Κούρος, διευθυντής ο ίδιος ετήσιων σεμιναρίων επί 25 έτη που απευθύνονται σε ειδικούς και κοινό, θα επεκταθεί κυρίως στα παρακάτω πολύ σημαντικά θέματα:


- Πως να τονώσουμε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του παιδιού μας    
- Επικοινωνία μεταξύ των μελών μιας οικογένειας, καθώς και οικογένειας - σχολείου. Δεξιότητες διευκόλυνσης αυτής της επικοινωνίας
- Διαχείριση κρίσεων από γονείς και δασκάλους
- Πως μπορεί κανείς να μεγαλώσει συναισθηματικά υγιή και ισορροπημένα παιδιά;
- Η έννοια των ορίων στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών
- Η έννοια της τιμωρίας στα παιδιά και τα όρια της
- Παιδικές φοβίες και πως τις αντιμετωπίζουμε
- Ο ρόλος του γονιού και πως αντιμετωπίζει φόβους, ευαισθησίες και συγκρούσεις με τα παιδιά του
- Διαζύγιο - παιδιά θύματα
- Μονογονεϊκές οικογένειες (πως αντιμετωπίζουν τα παιδιά το διαζύγιο και το θάνατο του ενός από τους δύο γονείς)
- Τρόποι αντιμετώπισης θυμού - ζήλειας και συγκρούσεων μεταξύ αδελφών
- Τα βασικά στάδια ανάπτυξης ενός παιδιού
- Παιδί και στρες (διαταραχές στη διάρκεια του ύπνου - κρίσεις πανικού)
- Διαχείριση του άγχους γονέων και παιδιών
- Τα χρήματα ως μέσο συναλλαγής και πως μπορούμε να το μεταδώσουμε στα παιδιά μας
- Παιδικός υπερκαταναλωτισμός
- Η διαφορετικότητα - πολυπολιτισμικότητα στο δημοτικό σχολείο
- Σχολική βία - προβλήματα συμπεριφοράς στο σχολικό περιβάλλον - επιθετικότητα - διαταραχές συμπεριφοράς

Εκ της οργανωτικής επιτροπής του Κύκλου Διαλέξεων 2014-15


* Το βιογραφικό σημείωμα του κ. Κούρου

Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Εταιρείας Ψυχολογικής Ψυχιατρικής Ενήλικου & Παιδιού (Ε.Ψ.Ψ.Ε.Π.), ο κ. Κούρος είναι Ψυχίατρος. Αριστούχος υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετεκπαιδεύτηκε στο Παρίσι ως αριστούχος υπότροφος στην Ψυχιατρική Ενηλίκων, Παιδοψυχολογία και Παιδαγωγικά (DEA) και στην Ψυχανάλυση (Ecole Freudienne).

Εργάστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο St. ANNE και στο Μετεκπαιδευτικό Κέντρο Σορβόννης και συνεργάστηκε με πολλά Ειδικά Κέντρα και Νοσοκομεία. Έχει διδάξει σε εκπαιδευτικά κέντρα της Ελλάδος και του εξωτερικού και έχει μετάσχει σε πολλά συνέδρια. Πρόεδρος οργανωτικής επιτροπής Πανελληνίων και Διεθνών Συνεδρίων, Ημερίδων και Συμποσίων της Ε.Ψ.Ψ.Ε.Π. και

Διευθυντής ετήσιων σεμιναρίων επί 25 έτη έως σήμερα, που απευθύνονται σε ειδικούς και κοινό (απλουστευμένα).Πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Πολλαπλές Ειδικές Ανάγκες καθώς και της Ιατρικής Εταιρείας Δισχιδούς Ράχεως και Υδροκεφαλίας και επιμελητής έκδοσης βιβλίων και του επιστημονικού περιοδικού «ΑΡΧΕΙΑ Ε.Ψ.Ψ.Ε.Π.», το οποίο κυκλοφορεί 17 χρόνια τώρα.

Άρθρα του κ. Κούρου έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά και ειδικά έντυπα. Έχει εργαστεί σε θέματα ψυχικής υγείας σε διεθνείς οργανισμούς και έχει διατελέσει Γ.Γ. Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δισχιδούς Ράχεως και Υδροκεφαλίας.image

Επικοινωνία


Διεύθυνση: Γυμναστηριου 64, 172 37 Δάφνη
Email: sgk6dimdafnis@gmail.com

Εκδηλώσεις

Εκδηλώσεις

Ο Σύλλογος διοργανώνει εκδηλώσεις για τα παιδιά του σχολείου αλλά και για τους γονείς. Σκοπός των εκδηλώσεων είναι να προσφέρουν διασκέδαση και ψυχαγωγία στα παιδιά οπως οι γιορτές μας που διοργανώνονται Χριστούγεννα, Πάσχα, Απόκριες, στο τέλος της σχολικής χρονιάς κ.α. Υπάρχουν όμως και εκδηλώσεις που αποσκοπούν στην βοήθεια και ενημέρωση των γονέων, όπως διαλέξεις, συλλογικές δράσεις κ.α.
Οι εκδηλώσεις που γίνονται σε άψογη συνεργασία με τον Διευθυντή του σχολείου και το Σύλλογο Διδασκόντων, πραγματώνουν την άποψη του Συλλόγου για ένα σχολείο ανοιχτό στη ζωή και στην κοινωνική πραγματικότητα.

Δραστηριότητες

Εκδηλώσεις

Ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης φροντίζει ώστε οι μαθητές του σχολείου μας να έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως μπάσκετ, χορό, ζωγραφική και πολλές ακόμα. Όλες οι δραστηριότητες γίνονται απογευματινές ώρες και όπου είναι απαραίτητο, σε συνεργασία με τον υπεύθυνο καθηγητή, τα παιδιά χωρίζονται σε τμήματα, είτε ανά ηλικία είτε ανά επίπεδο δεξιότητας.